Wie is SR?

Over Sylvia

Paardentaal is glashelder en direct

Sylvia Reijnders

Als klein meisje droomde ik ervan om heel goed te leren paardrijden op een eigen paard. Mijn ouders kochten voor mij een pony en het liefst scharrelde ik de hele dag rond op de manege, heerlijk tussen de paarden. Toen ik wat ouder was, leerde ik wedstrijd rijden op verschillende paarden en dat ging met vallen en opstaan.

Op mijn 18e ging ik intern in de leer bij een stal als groom. Het verzorgen van jonge paarden/hengsten en dekhengsten met veel potentie lag mij erg goed. Ik merkte dat ik wilde hengsten goed aankon, omdat ik net iets sneller dacht dan het paard. Bij meerdere internationale springstallen leerde ik om nog een betere groom te worden. Omdat ik snel leerde, kreeg ik veel verantwoordelijkheid. Ik denk dat mijn lichaamstaal en het gevoel wat ik bij paarden heb, mij heeft geholpen om heel hoog in de sportwereld te komen.

Een sociaal leven had ik niet, ik werkte dag en nacht. De groom, het paard en de ruiter is een onafscheidelijk driemanschap. Het was een indrukwekkende en intense tijd. Ik leidde een reizend bestaan, van concours naar concours. Ik koos intuïtief dit werk, omdat ik mij al vroeg bewust was dat ik niet het talent had om zelf wedstrijdruiter te worden. Het werken met paarden gaf mij ongelofelijk veel voldoening. De keerzijde was dat er voor niks anders plek was. Ik raakte oververmoeid, wilde graag ook een sociaal leven naast de paarden en moest aan ander werk gaan denken. In mijn geval werd dat vanzelfsprekend het geven van paardrijles.

Juist op de grond naast het paard werd ik wie ik ben. Zo heb ik ook geleerd naar de ruiters te kijken, hoe de gemoedstoestand is, hoe ze zitten, wat er speelt, hoe het paard reageert etc. Het observeren van een persoon op een paard is voor mij iets magisch, dat is niet in woorden uit te drukken. Ik vind het geweldig dat mensen door mijn aanwijzingen een betere ruiter worden.

Ik rijd zelf dagelijks op mijn paarden en geniet het meest als ik met lossigheid kan rijden. Voelen, aanspannen en loslaten stelt je in staat 1 te worden met je paard. En dat wat je voelt, is waar het om gaat. Niet om het denken, dat doen we al teveel!

Het coachen met paarden is voor mij een logisch vervolg op alles wat ik in mijn leven van paarden en mensen heb geleerd. In de natuur en in stilte met het paard zijn, is iets waar ik heel veel voldoening in vind.

Het gaat erom dat ik dankzij de paarden een ander, die vragen heeft over zijn/haar leven op dat moment, kan begeleiden en gevoelens te belichten. Paardentaal is glashelder en direct, en zo kan iemand een nieuwe kijk op een gebeurtenis of ervaring krijgen. De mens met zichzelf, samen met het paard. Dat ik daar deelgenoot van mag zijn, daar ben ik heel erg dankbaar voor.

Mijn ervaring

Diploma's

Als klein meisje van 4 jaar had ik al een grote passie voor paarden. Na het voortgezet onderwijs ben ik volledig in de paardenwereld gaan werken. Zie hieronder welke diploma’s ik heb behaald:

 • Beoordelen van het Friesche paard
 • KWPN diploma T.V.B. (toilleteren, voorbrengen en beoordelen)
 • Ruiterbewijs
 • Koetsiersbewijs
 • Paardensport en -houderij
 • Orun instructeursdiploma
 • VCN Carrousel commandant
 • Basis paardencoach
 • Systemisch paardencoaching
 • Algemene coaching
 • Gecertificeerd paardencoach, NOBCO geaccrediteerd
 • Paardencoaching en Trauma

Paardrijlessen

Al jarenlang geef ik paardrijles op verschillende niveaus. Op dit moment geef ik nog 1 groeps- en carrouselles (met 12 personen figuren rijden op muziek).

Daarnaast heb ik mij volledig gespecialiseerd in het geven van privé lessen. Het geeft mij veel voldoening om mensen tot in detail te begeleiden. Mijn specialisaties zijn balans, houding en zit.

Als je van binnen en buiten in balans bent, kun je alles aan!

De kosten voor een privé les op privé paarden/pony’s en/of manege paarden/pony’s zijn:

30 Minuten - €22,50

45 Minuten - €34,00

60 Minuten - €45,00

Het is ook mogelijk om met twee personen van hetzelfde niveau te rijden. De kosten voor twee personen zijn:

30 Minuten - €33,75

45 Minuten - €51,00

60 Minuten - €67,50